Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Filmfesztivál péntek esti nyitógáláján.

Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint például Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander.
Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a Fipresci-díjat, amelyet a filmkritikusok nemzetközi szövetsége ítél oda mindig az év legjobbnak tartott filmjének.
A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje péntek este Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért.
Ebben az évben Magyarország is érdekelt a fesztiválon: Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája a közönségdíjért versenyez.
A filmes seregszemle hivatalos versenyprogramjának zsűrijét John Malkovich amerikai színész vezeti.
A díjeső egész héten folytatódik: a fesztivál életműdíjának számító Donostia-díjat idén Monica Bellucci olasz színésznő, Agnes Varda belga filmrendező és Ricardo Darín argentin színész veheti át művészeti pályafutása elismeréseként. A fesztivál keretében rendezett külön ünnepségen tüntetik ki Antonio Banderas világhírű spanyol filmsztárt a Spanyol Nemzeti Filmdíjjal.
A San Sebastián-i filmfesztivál a cannes-i, a velencei és a berlini szemlével együtt Európa négy legjelentősebb nemzetközi filmfesztiválja közé tartozik.

Forrás: MTI / Kép:   nepszava.hu   /

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.