Fazekas Sándor: az aratónap a magyar népi kultúra ünnepe

 

 

Az aratónap a magyar és ezen belül is a jászsági népi kultúra igazi ünnepe, amely átsegít a hétköznapok küzdelmein, így az aratás időszakán is – jelentette ki a földművelésügyi miniszter szombaton a hagyományos Jászsági Aratónapon, Jászapátin.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a hagyományőrző rendezvények által felsorakoztatott népi értékek olyan kincsek, amelyek életünk részei és szívünkhöz közel állóak.
Európában százmilliók, hazánkban milliók élnek olyan városi kultúrában, lakótelepi környezetben, ahol mindez különlegességnek, kuriózumnak számít – tette hozzá.
Ezért is fontos megbecsülni vidéki értékeinket és odafigyelni rájuk, közösségeinket összetartó rendezvényeken megőrizve és minél szélesebb körben megismertetve, népszerűsítve – mondta a miniszter.
Az aratás nehézségeire utalva közölte: a napokban lehullott csapadék a betakarításra váró gabonának már nem hiányzott, ugyanakkor a kukoricának, napraforgónak és a dinnyének is kifejezetten hasznos volt.
Pócs János (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője elmondta: 2010 előtt a tulajdonosok jelentős része szabadulni akart földjétől.
Mára eljutottunk oda, hogy Európa nyugati országaihoz hasonlóan a “föld nem eladó” alapelv hazánkban is általánossá vált, köszönhetően annak, hogy a gazdálkodás és a föld szeretete megkérdőjelezhetetlen értékké vált – húzta alá.

Forrás: MTI / Kép:  hirado    /

Related posts