Breaking News:

Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása nyílik Budapesten

 

 

Göntér Endre muravidéki festőművész kiállítása nyílik csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Göntér Endre festőművész 1949-ben született Dobronakon Szlovéniában. A muraszombati tanítóképzőben tett érettségi után a Maribori Pedagógiai Akadémia képzőművészeti szakára jelentkezett, ahol Pandur Lajos és Maks Kavcic voltak a mesterei – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.
A tanítóképző elvégzése után Göntér Endre Muraszombatban telepedett le és a 676 csoport tagja lett. Rövid ideig tanított, majd a Vestnik hetilap grafikai szerkesztőjeként dolgozott. Több önálló és csoportos kiállításon vett részt.
A tájékoztató idézi Franc Obal művészettörténészt, aki szerint a festő korai képei a pop-art ikonográfia jegyeit hordozzák magukon.
Az 1980-as évek közepén érik be igazán művészete, amikor Ivan Zelko muravidéki topográfiája nyomán, Milan Vincetic költővel való termékeny együttműködése folytán “letűnt világok, elpusztult muravidéki települések népét gyászolja”. A közel félszáz, az absztrakttal kacérkodó alkotás, a tárgyi világ körvonalai a temperamentumos ecsetvonások következtében titokzatos, egyúttal jelképes jelentést kapnak. Több képén, rajzán az örök visszatérőt, a gólyát festi meg figyelmeztetve azokra az ökológiai problémákra, amelyek e madarat száműzték a vidékről.
A tájékoztató idézi Kostyál László művészettörténészt is, aki Göntér Endre művészetéről így fogalmazott: “Ázsia – Európa, vándorlás – letelepedés, sámánizmus – kereszténység, hit – hitetlenség. Művein egy archeológus érdeklődésével váltogatja a különböző idősíkokat, vallja, hogy a múlt és a jelen szoros összefüggésben áll egymással.”
A kiállítás szeptember 27-ig tekinthető meg.

MTI

Related posts