Nívós nemzetközi sakkverseny színesíti a fesztivált

 Negyven országból közel 400 versenyzőt várnak a szervezők a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) Nemzetközi Sakkfesztivál és Sakkverseny – Szabó László Emlékversenyre, amelyet április 18. és 26. között rendeznek meg a BOK Sportcsarnokban.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, a szervező Budapesti Sakk Szövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eseménnyel tavaly egy régi hagyományt élesztettek újjá.
“A nyolcvanas években nagyon népszerű volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében évről évre megtartott nemzetközi sakkverseny, volt amikor több mint ötszázan jöttek el rá, többségük a Szovjetunióból és az NDK-ból. A verseny később elhalt, tavaly viszont több támogató segítségével sikerült újjáélesztenünk, idén pedig ez lesz Magyarország legnagyobb létszámú és talán legerősebb nyílt versenye” – fogalmazott Révész Máriusz.
Az elnök hozzátette: eddig 376-an neveztek – 180-an külföldről -, így megdönthetik a tavalyi 344 fős részvételi létszámot, jövőre pedig szeretnék elérni az 500 főt.
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál nemcsak kultúráról, hanem urbanisztikáról és sportról is szól, így kerülhetett a programba a sakkverseny, amely komoly turisztikai vonzerőt is jelent a magyar fővárosnak.
Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke kifejtette, hogy az 5,5 millió forint összdíjazású Szabó László Emlékverseny azért is fontos, mert a fiatal magyar versenyzők rangos nemzetközi mezőnyben tudják megméretni magukat.
Korpics Zsolt versenyigazgató bejelentette, hogy a verseny első számú kiemeltje az ukrán Vladimir Oniscsuk lesz, de eljön Budapestre a rapid Európa-bajnok fehérorosz Szergej Zsigalko, illetve az U20-as női világbajnok kazah Zsanszaja Abdumalik is. A magyar férfi mezőnyt a legmagasabb szinten Bánusz Tamás, Gledura Benjámin, és a női szövetségi kapitányi posztot is betöltő Papp Gábor képviseli.
Szabó András, a névadó Szabó László unokaöccse, a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is egymillió forintot ajánl fel, amelyet a versenyen legsikeresebben szereplő és legjobban rászoruló ifjú magyar sakkozók támogatására fordít a Budapesti Sakk Szövetség.

mti

Related posts

Leave a Comment