Októberben Párizsban és Marrákesben is megnyílik az Yves Saint Laurent-múzeum

Két Yves Saint Laurent francia divattervező emlékének szentelt múzeum nyílik a jövő hónapban, előbb kedden Párizsban, a másik pedig október 19-én a marokkói Marrákesben, ahol a legendás divatház belső világát és a kreátor alkotási folyamatát ismerhetik meg a látogatók.

“Egész életemet Yves Saint Laurent életműve felépítésének szenteltem, és azt szeretném, hogy továbbéljen” – mondta a 86 éves korában szeptemberben elhunyt mecénás, Pierre Berger, Yves Saint Laurent egykori társa, a múzeumok alapítója.
A kedden megnyíló párizsi múzeumot – amelyet zárt körben csütörtökön Francoise Nyssen kulturális miniszter avatott fel -, a történelmi divatház korábbi, Avenue Marceau-n lévő székhelyén hozták létre, amely 1974 és 2002 között adott otthont a 2008-ban elhunyt Yves Saint Laurent kreációinak, és ahol 2004 óta a mintegy 35 ezer tárgyat és 7 ezer divatkreációt kezelő Pierre Bergé-Yves Saint Laurent Alapítvány működik.
A mintegy 450 négyzetméternyi alapterületén 50 modellt mutatnak be kiegészítők és vázlatok kíséretében, de Saint Laurent személyes tárgyait, a szemüvegét, híres fehér ingét egy széktámlán vagy Muzsik kutyájának tálkáját az ágy lábánál, valamint fotókat és videókat is láthatnak a látogatók, akik megtekinthetik a néhai francia divattervező egykori szalonjait és stúdióját is.
Marrákes városában, amelyet a divatdiktátor az 1960-as években fedezett fel magának és rendszeres pihenőhelyévé vált, október 19-én nyílik meg a párizsinál jóval nagyobb emlékmúzeum az Yves Saint Laurent utcában, a Majorelle villa közelében, ahol Yves Saint Laurent és Pierre Berger éltek együtt.
A Majorelle kertet 1980-ban vásárolta meg a divattervező és Pierre Bergé, és felújítva, létrehozva a berber kultúra múzeumát Marokkó egyik legtöbb látogatót vonzó nevezetességévé tette. Évente mintegy hétszázezren keresik fel.
A négyezer négyzetméteres új múzeum kulturális központként fog működni állandó kiállítással, könyvtárral, auditóriummal, kávézóval és étteremmel.
Yves Saint Laurent a nemek egyenlőségét hirdette, forradalmasította a nők megjelenését, ahogy Pierre Bergé mondta: Coco Chanel felszabadította a nőket, Saint Laurent hatalmat adott nekik, és felszabadította a divatot.
Az állandó kiállítás több termében a divatdiktátort ihlető forrásokkal ismerkedhet meg a látogató. A képzeletbeli utazáson egy 1967-ben készült afrikai ruha például totemként jelenik meg kúpalakú mellrésszel, amely Jean-Paul Gaultier későbbi fűzőit is megihlette.
Yves Saint Laurent munkássága a divat történelmét öleli fel az antik ruháktól kezdve a középkori hosszú bársonyruhákon át az 1940-es évek fazonjáig, miközben olyan festők alkotásai is megihlették, mint Picasso, Matisse, Van Gogh vagy Mondrian.

Forrás: MTI / Kép:    viva.pl  /

Related posts