Breaking News:

Nyílt Fórumot rendez a Színházi Dramaturgok Céhe Zalaegerszegen


Nyílt Fórumot rendez a Színházi Dramaturgok Céhe január 4-én Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban. A négynapos rendezvényen színházi szakemberek drámafejlesztési javaslataikkal segítik a kortárs szerzőket

A fórum lehetőséget és szakmai segítséget ad a fiatal szerzőknek ahhoz, hogy a pályázatra beküldött drámákat továbbfejlesszék – mondta el az MTI-nek Lőkös Ildikó, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Felidézte, hogy a Színházi Dramaturgok Céhének drámaíró pályázatára ötven fiatal szerző küldte be a munkáját. A felhívásra számos szinapszis, töredék és néhány jelenetet tartalmazó darab is érkezett. A pályamunkák közül nyolcat kiválasztottak, ezeket a műveket a zalaegerszegi Nyílt Fórumon fejlesztik tovább: rendezők, dramaturgok, színészek, kritikusok és irodalomtörténészek beszélgetnek majd a szerzőkkel, elemzik és értékelik a pályamunkákat és elmondják drámafejlesztési javaslataikat – ismertette Lőkös Ildikó dramaturg.
Hozzáfűzte: a kiválasztott művek stílusban és témában is változatosak. A művek közt vannak realista, mai történetek és vannak a jövőben játszódó, utópisztikus sztorik is. Néhány dráma a közelmúlt eseményeit dolgozza fel. Az egyik szerző játékosan, versben fogalmazta meg a dráma szövegét és volt, aki monodrámát írt.
A kiválasztott pályaművek közt szerepel O. Horváth Sári Lenni vagy nem című írása és Maruszki Balázs Mennyből az angyal című darabja. Maros András és Szálinger Balázs közösen jegyzik a Phil Collins című zenés celeb-szatírát, az ikertestvérpár – Kovács Dominik és Kovács Viktor – Mintapinty címmel írt pályaművet. Drubina Orsolya Sárkányterminál című műve egy felnőtt bábmese, míg Lénárd Róbert újvidéki író a Bácskamocsaras című művel pályázott. A tervek szerint Kurta Niké és Tési Dóra Doboz című művét középiskolásokkal közösen állítják majd színpadra. A zalaegerszegi fórumon értékelik Totth Benedek Afganisztán című művét is.
A színházi szakemberek javaslatai alapján átdolgozott művekből tavasszal Debrecenben, a Deszka Fesztiválon mutatnak be részleteket. Az elkészült darabokat a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) felolvasószínház keretében mutatják majd be. A nyolc darab a Nyílt Fórum Füzetek sorozatában, nyomtatásban is megjelenik.
Sztarenki Pál, a zalaegerszegi kőszínház művészeti vezetője kiemelte: a Nyílt Fórumot első alkalommal 1985-ben, Zalaegerszegen rendezték meg. A színház számára elismerést jelent, hogy több mint három évtized elteltével ismét a zalai megyeszékhely lehet a rendezvény házigazdája.
A rendező szerint mindez azt jelzi, hogy a zalaegerszegi kőszínház “erős és jól működik”, a repertoárjában stúdió-, lakásszínházi és tantermi deszka (középiskolás beavató) előadások is szerepelnek.
Az új év első hónapjában három bemutatóra kerül sor: január 12-én Székely János Caligula helytartója című drámáját mutatják be Sztarenki Pál rendezésében. Január 24-én lesz a Pán Péter című darab premierje, az ifjúsági előadást Bereczki Csilla állítja színpadra. Január 26-án Gergye Krisztián rendezésében Müller Péter A vihar kapujában című színműve kerül műsorra.

 

Related posts