Spanyol múzeumoknak adja hétezer darabos gyűjteményét egy amerikai mecénás

 

Roberto Polo kubai származású amerikai mecénás hétezer darabos, modern és kortárs művészeti gyűjteményét 15 évre két spanyol, egy toledói és a cuencai múzeumnak adja.

“Kulturális robbanás” – így jellemezte Emiliano García-Page, Kasztília-La Mancha autonóm kormányának elnöke, hogy mit jelent a térség számára a multimilliomos műgyűjtő döntése.
Mint mondta, Toledo és Cuenca egyaránt az UNESCO világörökség része, ezért is választotta a két várost Roberto Polo, akinek révén a helyi múzeumok most bekerülhetnek a nagy nemzetközi múzeumok közé.
A várhatóan 2018 nyarától látható gyűjteményben szerepelnek mások mellett a német Max Ernst, a francia Henri-Edmond Cross, az amerikai Howard Mehring, a magyar Moholy-Nagy László, a német Karl Schmidt-Rottluff és a belga Paul Joostens munkái.
Mindezek közül néhányat a nagyközönség korábban a bilbaói Guggenheim és a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban láthatott.
A felajánlás tartalmazza Roberto Polo teljes könyvtárát is, amely “kincs” a kulturális örökség szempontjából – mondta Emiliano García-Page a bejelentésről szóló toledói sajtótájékoztatón.
A 66 éves mecénás, akinek neves galériája van Brüsszelben, régóta tervezte a gyűjtemény átruházását, és azért Spanyolországnak, mert szülei spanyolok voltak, Galíciából emigráltak Kubába, majd 1961-ben az Egyesült Államokba.
Roberto Polo elmondta: úgy véli, gyűjteménye űrt tölt be a spanyol múzeumi palettán, amelyen nagyon kis helyet foglalnak el a modern, kortárs például holland, német, vagy lengyel művészek munkáit bemutató kollekciók.
A gyűjtő nem tartja kizártnak, hogy a 15 év leteltével a kollekciót végleg a spanyol múzeumoknak adományozza.

MTI / Expansión

Related posts