Breaking News:

Vízisport-kiállítás nyílt Budapesten

 

 

A Nemzeti Sportközpontok, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében a volt Bíbic II. csónakházban csütörtökön megnyílt az “Egy Római-parti csónakházban…” című kiállítás.

Szabó Lajos, a sportmúzeum igazgatója és a kiállítás kurátora megemlítette: már 1991-ben megfogalmazódott az igény egy vízisport-kiállítás létrehozására, az álom huszonhat év elteltével valósult meg.
“Elsősorban a Római-part hangulatát akartuk megjeleníteni, kevés szöveggel, ellenben sok fotóval és korabeli képpel” – mondta Szabó Lajos.
A kiállításon a Római-part élete mellett két sportág, az evezés és a kajak-kenu nagy alakjai – köztük Ambrus Mariann, Sarlós Katalin, Kozák Danuta, Kammerer Zoltán – fotókon láthatók. A tárgyi emlékek között különböző korokból származó hajók, evezőlapátok, illetve egy fiatalabb szakág képviseletében egy sárkányhajó is megtalálható.
A tárlatvezetésen Szabó Lajos megemlítette: a hely már az ókorban fontos vízi átkelő, kereskedelmi csomópont volt, továbbá a római határvédelem fontos része. Az első sporthajók a reformkorban kerültek a Dunára. Széchenyi István angliai utazásain ismerte, majd szerette meg a “sport-evezést”. Hazaérkezését követően megépíttette az első “csónakdát”, 1841-ben pedig megalapította az első Hajós Egyletet, két évvel később aztán megrendezték az első regattát.
A Római-partot a HÉV 1888-as átadása tette könnyen elérhetővé a főváros lakosságának, mely újabb lendületet adott a terület vízisport életének. A századforduló után sorra épültek a csónakházak, pontonuszodák, valamint a sportolni vágyók kényelmét, ellátását szolgáló éttermek.
A Római-part 26. szám alatt található kiállítás október elsejéig ingyen látogatható, hétfő kivételével minden nap 13 és 20 óra között.

MTI

Related posts